Hjärnsläppet

tryck här för att Prenumerera på iTunes! eller här för att Se fler sätt!

Nån har alltid kortast kjol

Detta de känsliga ämnenas avsnitt handlar om Nature VS. Nurture. Arv mot Miljö. Beteende som springer ur genetiken och beteende som kommer av uppfostran, umgänge, det sociala och så vidare. Mycket spännande. Kommentera inte i affekt, är ni snälla. 🙂

Johan, hårdrockare

Play

Kategorier: Avsnitt

Härsket » « Singulariteten

1 Kommentar

 1. Kära med-meehe.. mennn… människor. Kära medmänniskor.

  Ni – panelen – kan var hur trevliga, smarta, underhållande, reflekterande och härliga personer som helst. Senaste Nature-Nurture-

  ämnet. Jag led. Inte för att ni resonerade dåligt eller ointressant utan jag led utifrån frustrationen av okunskap. Ok, lite

  nyanserat, visst fanns det en del som var påläst här och där men jag har sällan kännt ett sånt starkt behov av att leta upp ett

  wormhole och resa tillbaka till inspelningsdagen och ringa er.

  Då är jag ändå inte en biolog, eller evolutionspsykolog.

  Tvillingstudier (enäggs-) har gjorts i mängder under många år och i flera olika länder. Det finns även ett stort antal studier kring adoptivbarn och i vissa studier en kombination där enäggstvillingar växt upp hos olika adoptivföräldrar.

  Det finns också en stor mängd saker man kan titta på och man bör ju specificera vad det är man mäter. Om man bortser från t.ex. ren kunskap som naturligtvis är inlärd (duh) och färdighet som är inövad så återstår i mångt och mycket personlighet, där för övrigt generell flytande intelligens är en sådan komponent. Personlighet går att med en viss statistisk säkerhet att mäta med hyfsat standardiserade personlighetstester.

  Så, vi har enäggstvillingar som har växt upp tillsammans och jämför dem med enäggstvillingar som inte har växt upp tillsammans. De är genetiskt identiska men har helt olika uppväxtmiljöer. Samma personlighetsresultat för bägge grupperna.

  Vi har adoptivsyskon som växer upp tillsammans och jämför dem med slumpmässigt ihopparade främlingar. De har alltså lika stor olikhet i generna men har helt olika uppväxtmiljöer. Samma personlighetsresultat för bägge grupperna.

  Vad man än mäter och konsekvent i den stora mängden studier som gjorts så är resultatet grovt sett:
  – 40-50% beror på gener
  – 0-10% beror på miljön
  – 50% beror på saker vi inte vet med säkerhet (det kan t.ex. vara slumpmässiga händelser i fosterutvecklingen)

  Den STORA invändningen jag alltså vill göra, och det som nästan alltid missas, är att Nature/Nurture är en falsk dikotomi. Det som påverkar vad vi blir, vår personlighet, är till c:a 50% gener+miljö och resten är INTE arv eller miljö.

  Ps. Den här kommentaren måste ändå räknas som en lyssnarstorm, inte sant? Med tanke på att jag är en rätt stor andel av era lyssnare… ;-). Och sorry att jag är lite dissande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

Copyright © 2020 Hjärnsläppet

Tema av Anders NorenUpp ↑